twitter
rss



Με μια μεγαλειώδη πρεμιέρα του θεατρικού έργου ¨Οι Ηλίθιοι¨, του αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον,  συνεχίστηκαν  οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς από τη θεατρική ομάδα των παιδιών του συλλόγου μας.

Την Παρασκευή το πρωί όλοι οι μαθητές του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους, κατέκλυσαν το θέατρο του πολιτιστικού κέντρου της Γκράβας αναμένοντας με αγωνία αλλά και περιέργεια να δουν, το φετινό δημιούργημα της θεατρικής μας ομάδας.

Μετά την περσινή τεράστια επιτυχία με τα έργα του Τσέχωφ που ανέβασαν τα παιδιά, η δασκάλα των παιδιών κα Ολυμπία Παγουλάτου έκανε το άλμα. Επέλεξε ένα θεατρικό έργο που μόνο επαγγελματίες θίασοι μπορούν να φέρουν εις πέρας και οπωσδήποτε όχι μια θεατρική ομάδα παιδιών δημοτικού. Ήταν τόση η εμπιστοσύνη και η αξία που αναγνώριζε στα παιδιά της η Ολυμπία που δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με το σχεδόν ανέφικτο.

Και ενώ είχε γίνει η διανομή των ρόλων και είχαν ξεκινήσει οι πρώτες πρόβες, το αναπάντεχο ήρθε να επιβεβαιώσει τη ρήση που λέει πως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός χαμογελά.

Επαγγελματικές ανελαστικές υποχρεώσεις της Ολυμπίας την αναγκάζουν να φύγει μακριά μας, εκτός Αθηνών, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν ακαριαία. Η ίδια η Ολυμπία προτείνει για αντικαταστάτριά της την κα Λάουρα Ασημακοπούλου, δασκάλα θεατρικής αγωγής, με μεγάλη εμπειρία σε οργάνωση παιδικών θιάσων και παραστάσεων.

Η Λάουρα αμέσως πιάνει δουλειά. Μια δουλειά δύσκολη, απαιτητική, χρονοβόρα!

Το έργο είναι ποταμός, απίστευτος όγκος στο σενάριο, γρήγορες εναλλαγές στη σκηνή, δύσκολα σκηνικά και κοστούμια, απαιτεί υποκριτική δεινότητα, επαγγελματισμό, ευσυνειδησία. Θα τα καταφέρει μέσα σε ελάχιστους μήνες να τα δουλέψει όλα αυτά;

Η Λάουρα μαζί με τα παιδιά εργάστηκαν πραγματικά πολύ σκληρά. Ατέλειωτες ώρες εξαντλητικών προβών υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Λάουρας η οποία πραγματικά δεν άφηνε να πέσει τίποτα κάτω. ΄Εμοιαζε λες, σαν ένα χαμένο στοίχημα που με πείσμα όλη η ομάδα ήθελε να το κερδίσει. Η κούραση των παιδιών γινόταν σύμμαχος, η σκηνοθεσία της Λάουρας βήμα βήμα, οδηγούσε τα παιδιά στην πιο κάτω σκηνή, στην πιο κάτω πράξη. Οι γονείς επιστρατεύτηκαν στα κοστούμια, στα σκηνικά, βλέποντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των παιδιών όλοι ήθελαν να βοηθήσουν όπου και όπως μπορούσαν. 

Ώσπου έφτασε η ημέρα της πρεμιέρας την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο θέατρο της Γκράβας. Μπροστά στο πιο απαιτητικό κοινό, τους συμμαθητές τους, στους δασκάλους τους. Εκεί μέσα στο θέατρο, μπροστά σε 200 παιδιά, η θεατρική μας ομάδα έγραψε μια μικρή ιστορία σημειώνοντας ένα μεγάλο θρίαμβο!

Μια καταπληκτική παράσταση σχεδόν 2 ωρών, μια μοναδική κωμωδία, ένα έργο πολυεπίπεδο με δυνατά μηνύματα αποδόθηκε από τα παιδιά άρτια και επαγγελματικά αποσπώντας στο τέλος παρατεταμένα χειροκροτήματα!

Όλοι οι μικροί μας ηθοποιοί ξαφνικά μεγάλωσαν πάνω στη σκηνή. Πέταξαν ένα δυσθεώρητο υποκριτικό μπόι, με απαράμιλλο θεατρικό ¨θράσος¨ και δυναμισμό, αλώνισαν δύο ώρες πάνω στο παλκοσένικο και έκαναν το κοινό πότε να κοιτάζει με θαυμασμό και πότε να ξεκαρδίζεται στα γέλια.
 
Η Λάουρα όχι μόνο κέρδισε το στοίχημα αλλά πέτυχε και ένα μικρό θαύμα!

Δίκαια στο τέλος ήρθε η αποθέωση από τα παιδιά και τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλο το θίασο από τις δασκάλες και την κα διευθύντρια που παρακολούθησαν την παράστασή μας.
Δύο λόγια για την υπόθεση του έργου:

Ο Αμερικανός δραματουργός Νιλ Σάιμον, στο έργο αυτό, επιλέγει μια συλλογικά εύθυμη ψυχολογική κατάσταση: την ηλιθιότητα! Το χωριό Κουλιέντσνικοφ, όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι ηλίθιοι, είναι ένας τόπος χαρούμενος, με χρώματα και καλή διάθεση, χωρίς ίχνος κακίας, ζήλιας και υστεροβουλίας. Επί διακόσια χρόνια, βαραίνει τους κατοίκους του χωριού η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας και καθήκον του νεοφερμένου δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα μέσα σε 24 ώρες. Αν δεν το καταφέρει,  θα γίνει και αυτός ηλίθιος.

Στην κωμωδία αυτή, ο Νιλ Σάιμον σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ευφυές κείμενο, με ανατροπές κάθε συμβατικής καθημερινότητας, χιούμορ και πλοκή παράστασης με άρτιους χαρακτήρες, το οποίο φωτίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο από τη μεταφραστική γραφίδα του Ερρίκου Μπελιέ.

Το μοναδικό αυτό έργο θα έχετε την χαρά να το παρακολουθήσετε σε μια τελευταία παράσταση που θα δοθεί αποκλειστικά για τους γονείς και φίλους του συλλογου μας στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 7.00 μμ.

Περιμένουμε να σας δούμε όλους εκεί…

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε αν πατήσετε εδώ






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου