twitter
rss



Χθες Κυριακή 11 Ιουνίου, η θεατρική μας ομάδα παρουσίασε το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον «Οι Ηλίθιοι» σε γονείς και φίλους, που για άλλη μια φορά γέμισαν ασφυκτικά τη φιλόξενη αίθουσα του θεάτρου ΕΚΣΤΑΝ.


Ήταν η 2η παρουσίαση της φετινής δουλειάς των παιδιών αφού είχε προηγηθεί η πρεμιέρα του έργου, σε μια αποκλειστική παράσταση για τους μαθητές και τις δασκάλες του σχολείου τους, στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου της Γκράβας πριν από μερικές ημέρες.

Αναλυτική παρουσίαση του έργου μπορείτε να δείτε στο άρθρο που είχαμε γράψει τότε, εδώ.

Σήμερα θέλουμε να σταθούμε στην ύπαρξη αυτής της ομάδας, αυτού του μικρού θιάσου και να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό. Να δούμε τι αποκομίσαμε τόσο εμείς ως γονείς αλλά κυρίως τι απεκόμισαν τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή.

Είναι ο 4ος χρόνος λειτουργίας του θεατρικού τμήματος του συλλόγου μας με αυτή τη μορφή. Με τιμονιέρη την αγαπημένη μας Ολυμπία Παγουλάτου, θεατρολόγο και καθηγήτρια αναγνωρισμένης αξίας τα πρώτα 3 χρόνια και στη συνέχεια με την καθ’  όλα άξια καθηγήτρια θεατρικής αγωγής, κα. Λάουρα Ασημακοπούλου, τα παιδιά παρουσίασαν έργα μέσα από μια πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή που περιλάμβανε λαϊκά παραμύθια, έργα από τη Commedia dell'arte, μονόπρακτα του Τσέχοφ και φυσικά το φετινό αριστούργημα σε μια δίωρη παράσταση που μόνο επαγγελματικοί θίασοι μπορούν να προσεγγίσουν.

Η διαδρομή αυτή δεν δίδαξε στα παιδιά μόνο τη θεατρική τέχνη, δεν αποτέλεσε μια απλή δημιουργική απασχόληση, δεν ήταν απλά μια διασκεδαστική εμπειρία αλλά πρωτίστως ήταν ένα μάθημα ζωής! 

Ήταν ένα βιωματικό μάθημα πνευματικής καλλιέργειας και συλλογικής κουλτούρας. Ήταν ένας υπέροχος τρόπος να μάθουν τα παιδιά να λειτουργούν μέσα σε μία ομάδα που έχει κανόνες και ιεραρχία, που απαιτεί κόπο, υπομονή και επιμονή για να παραχθεί το αποτέλεσμα. Που χρειάζεται πειθαρχία και υπακοή στις οδηγίες για να αναπτυχθεί και να αποδοθεί τελικά η υπέροχη αναρχία μιας θεατρικής παράστασης.


Ήταν επίσης ένα μάθημα έκφρασης. Λόγος, κίνηση, γλώσσα, σώμα. Όλα αυτά δουλεύτηκαν πόντο - πόντο όλα αυτά τα χρόνια τόσο από την Ολυμπία όσο και από τη Λάουρα για να έχουμε σήμερα τη χαρά να θαυμάζουμε παιδιά με πλούσιο λεξιλόγιο, με εκφραστικές δυνατότητες, με δύναμη λόγου, με ορθοφωνία, με αυτοπεποίθηση και άνεση να στέκονται μπροστά σε κοινό.

Φέτος όμως, ένα μεγάλο τμήμα της θεατρικής μας ομάδας ολοκληρώνει το ταξίδι του σε αυτή την υπέροχη διαδρομή και κάνει ένα ακόμα άλμα προς τα εμπρός.

Αναφέρομαι φυσικά στα παιδιά της Στ΄ τάξης, στον Θάνο, στον Σπύρο, στη Φοίβη και στην Άννα που με τη φετινή παράσταση μας λένε και ένα γλυκό αντίο.

Σε αυτά τα παιδιά θέλουμε να αφιερώσουμε και τη χθεσινή μας παράσταση.
Σε αυτά τα παιδιά που μας πρόσφεραν όλα τα χρόνια τόσες συγκινήσεις με τις ερμηνείες τους, με το υποκριτικό τους ταλέντο, με το πάθος τους για το θέατρο, με την αγάπη τους για την τέχνη που υπηρέτησαν.

Αισθανόμαστε ως γονείς τυχεροί που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τόσο άξιες δασκάλες όπως η Ολυμπία και η Λάουρα που πήραν τα παιδιά μας μικρούς φοβισμένους νεοσσούς και τα μεταμόρφωσαν σε όμορφους δυνατούς κύκνους.
Είμαστε σίγουροι πως όταν μετά από αρκετά χρόνια, αυτά τα παιδιά  βρεθούν, ως ενήλικες πια, σε μια παράσταση του Τσέχοφ ή του Σάιμον  - ίσως συνοδεύοντας τα δικά τους παιδιά-  θα μπορούν να πουν με περηφάνια… «έχω παίξει και εγώ αυτό το έργο!»

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας !



Περισσότερες φωτογραφίες από τη χθεσινή παράσταση μπορείτε να δείτε αν πατήσετε εδώ








0 comments :

Δημοσίευση σχολίου