twitter
rss


Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί ένα Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για μαθητές/τριες της Β΄ τάξης δημοτικού σε 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και 150 δημοτικά σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών.

Σκοπός του Προγράμματος  είναι η πρόληψη και προαγωγή της στοματικής υγείας των μαθητών/τριών μέσα από την ενεργειακή μάθηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να γίνει στους μαθητές/τριες μια απλή εξέταση με εργαλεία μιας χρήσης και αυστηρούς κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για να προσδιοριστεί η υγεία των δοντιών και των ούλων και στη συνέχεια να γίνει φθορίωση. Κάθε παιδί θα λάβει μια ενημερωτική επιστολή σχετικά με τα ευρήματα της εξέτασης. Ολες οι διαδικασίες θα γίνουν στην τάξη από εξειδικευμένους οδοντιάτρους είναι απλές και δεν έχουν καμία ενόχληση για το παιδί. Επίσης θα ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά μέσα από βιωματικές διαδικασίες και θα εκτιμήσουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής και της φροντίδας του στόματός τους.

Η πρόληψη της τερηδόνας στην ηλικία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί έχει αποδειχθεί πως παιδιά που προσβάλλονται από τερηδόνα νωρίς στη ζωή τους αποτελούν ασθενείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Επίσης στην ηλικία αυτή εμφανίζονται στο στόμα τα πρώτα μόνιμα δόντια (τομείς και γομφίοι) και είναι ιδιαίτερα σημαντική η σωστή φροντίδα τους.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή ενόχληση από την οδοντιατρική εξέταση.Η φθορίωση των δοντιών με τη χρήση βερνικιού φθορίου θεωρείται η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος εφαρμογής φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας στην ηλικία αυτή. Την ημέρα της επίσκεψης των οδοντιάτρων, είναι απαραίτητο να φέρει το παιδί την οδοντόβουρτσα του στο σχολείο για να εκπαιδευτεί στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών
.
Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Συντονισμού και Υποστήριξης στο τηλέφωνο : 2107212520

Από την επιστολή ενημέρωσης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προς τους γονείς των μαθητών της Β΄ Τάξης 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου