twitter
rss



Όσοι έχουμε παιδιά σε τάξεις Δημοτικού Σχολείου έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε με κάποια επιείκεια και συμπάθεια τις προσπάθειες  τους να παίξουν σε μικρές θεατρικές παραστάσεις, να αποδώσουν ρόλους, να τραγουδήσουν, να χορέψουν κλ.π. Βλέπετε σε αυτές τις ηλικίες αυτό που μετράει και χειροκροτείται τελικά, είναι η συμμετοχή, η προσπάθεια και φυσικά τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι μαθητές.


Τι γίνεται όμως όταν αυτή η συμμετοχή και προσπάθεια δεν περιορίζεται στο παραπάνω πλαίσιο, αλλά ξεφεύγει από την τυπική νόρμα και παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα έκπληξη, αποδίδοντας κάτι μεγαλειώδες και ανέλπιστα ουσιαστικό και ψυχαγωγικό;
Μια τέτοια στιγμή είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τη Δευτέρα 23 Μαΐου παρακολουθώντας την παράσταση που ανέβασε η θεατρική μας ομάδα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο σύλλογός μας πριν από 3 χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια αναγέννησης του θεατρικού μας εργαστηρίου. Μια εξαιρετική εκπαιδευτικός και ταλαντούχα ηθοποιός - θεατρολόγος η κα Ολυμπία Παγουλάτου ήρθε κοντά μας με διάθεση, όρεξη αλλά και βαθιά γνώση και εμπειρία, για να ανατρέψει τα στερεοτυπικά δεδομένα των μαθητικών παραστάσεων.

Από την πρώτη χρονιά φάνηκε ότι κάτι διαφορετικό γίνεται στο θεατρικό μας εργαστήρι, το λαϊκό παραμύθι ¨Ο άνθρωπος που ήτανε μισός¨  που ανέβηκε εκείνο  το καλοκαίρι έδειξε ότι το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι, την επόμενη χρονιά πήγε ένα βήμα παρακάτω με ένα τολμηρό στην παρουσίαση  έργο όπου τα παιδιά υποδύθηκαν μαριονέτες και κούκλες στην παράσταση ¨Η κούκλα το ΄σκασε¨. Μια μεγάλη επιτυχία σε ένα τόσο δύσκολο σκηνοθετικά και υποκριτικά έργο.

Φέτος πια, οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για το μεγάλο άλμα. Το θεατρικό εργαστήρι εξελίχθηκε σε θεατρική ομάδα. Τα παιδιά κλήθηκαν να δουλέψουν συγκεκριμένο έργο από την αρχή της χρονιάς με ορίζοντα το τέλος της. Και τι έργο !

Κείμενο βαρύ, δύσκολο, απαιτητικό σαν τον συγγραφέα του…

Τρία διηγήματα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ!

Τρία διηγήματα ειδικά διασκευασμένα για θέατρο με κεντρικό θέμα το χρήμα. Το χρήμα που επηρεάζει ζωές και οικογένειες, το χρήμα που διαμορφώνει ή διαβρώνει χαρακτήρες. Το χρήμα που υπόσχεται μια εύκολη ζωή, που χτίζει όνειρα και γκρεμίζει συνειδήσεις.
 
Μια ηθογραφία της προεπαναστατικής Ρωσίας που θαρρείς ότι αναφέρεται στο σήμερα και θίγει τα πιο επίκαιρα θέματα.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, κατά πόσο ένα τέτοιο έργο και μάλιστα με αυτή τη θεματολογία είναι εύκολο να σκηνοθετηθεί για μια παιδική παράσταση. Μπορούν τα παιδιά του σήμερα, της γενιάς του internet και του tablet να αποδώσουν, να νιώσουν και πάνω απ΄ όλα να μεταδώσουν στο κοινό το κλίμα και τα ήθη της τότε εποχής; 
Διάολε… μιλάμε για παιδιά ηλικίας 8,9, ή 10 ετών!

Η απάντηση δόθηκε με τον πιο μεγαλοπρεπή τρόπο τη Δευτέρα μπροστά στο πιο δύσκολο και απαιτητικό κοινό που θα μπορούσε να βρεθεί. Τους συμμαθητές τους.

Το θέατρο της Γκράβας γέμισε από 200 παιδιά, το σύνολο τον μαθητών του σχολείου, που μαζί με τις δασκάλες τους ήρθαν να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του έργου σε μια αποκλειστική παράσταση μόνο γι΄ αυτούς.

Όταν η αυλαία άνοιξε και οι πρώτες σκηνές άρχισαν να ξετυλίγονται, ένα πέπλο μαγείας κάλυψε την αχανή αίθουσα. Όλα πήγαν πίσω στο χρόνο και βρεθήκαμε κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα στη Ρωσία. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, ο φωτισμός, ο ήχος, η μουσική μας βύθισαν στην τότε εποχή. Στην πλατεία 200 αποσβολωμένα προσωπάκια κράταγαν μέχρι και την ανάσα τους παρακολουθώντας τους μικρούς ηθοποιούς να αποδίδουν μεγάλες ερμηνείες.

Η Ολυμπία δεν σκηνοθέτησε, δεν καθοδήγησε… κέντησε ! 

Σαν την χρυσοκέντητη εσάρπα της προξενήτρας Λιουμπόβ Γκριγκόριεβνα δίδαξε στα παιδιά το μεγαλείο του θεάτρου πόντο πόντο. Τους εμφύσησε σιγουριά όπως ο στιβαρός χαρακτήρας του Ιβάν,  υπομονή βγαλμένη μέσα από την ψυχοσύνθεση της Μάσα, ευαισθησία όπως ο σκληρός εργοδότης,  αυτοπεποίθηση όπως ο σίγουρος Σεμιόν Ιβάνοβιτς.
 
Διακρίνοντας τα ιδιαίτερα ταλέντα και δεξιότητες του κάθε παιδιού έχτισε πάνω σε αυτά, τους χαρακτήρες του έργου δημιουργώντας ένα σφιχτό σύνολο, αρμονικά δεμένο μεταξύ τους. Μέσα από εξαντλητικές αλλά και διασκεδαστικές πρόβες τα παιδιά ήρθαν σε βαθιά επαφή με τους ρόλους τους, δούλεψαν σκληρά, επαγγελματικά, βίωσαν τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης στην ολότητά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράσταση δημιουργήθηκε, στήθηκε, φροντίστηκε από τα ίδια τα παιδιά. Η Ολυμπία, ένας χαρισματικός  θεατράνθρωπος – πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άραγε, αφού γεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο – μοίρασε επιπλέον ρόλους στα παιδιά. Ο βοηθός σκηνοθέτη, ο ενδυματολόγος, ο φροντιστής κλπ ήταν μερικοί από αυτούς.

Δεν θα σας πούμε πολλά για τη υπόθεση και την εξέλιξη του έργου, θα έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε το Σάββατο 11 Ιουνίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ.


Θα σταθούμε μόνο στο θερμό, παρατεταμένο και ενθουσιώδες χειροκρότημα που επιφύλαξαν οι μαθητές του σχολείου όταν έπεσε η αυλαία, στα κολακευτικά σχόλια και συγχαρητήρια που δέχθηκαν τα παιδιά από όλες τις δασκάλες και στα πρόσωπα των μικρών μας ηθοποιών που έλαμπαν από χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση μετά το τέλος της παράστασης.

Ξεχωριστή στιγμή στην παράσταση  ήταν, όταν τα παιδιά ανέβασαν τη δασκάλα τους, την Ολυμπία, στη σκηνή αγκαλιάζοντας και χειροκροτώντας την εκφράζοντας προς το πρόσωπό της την αγάπη τους, και την αναγνώριση του έργου της.

Το ταξίδι του θιάσου μας όμως δεν τελειώνει εδώ, το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. θα ανέβει το έργο μας στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ (Καυτατζόγλου 5, Πατήσια) και φυσικά είστε όλοι προσκεκλημένοι μας για να το παρακολουθήσετε.

Ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ για την παραχώρηση του θεάτρου καθώς και το προσωπικό του πολιτιστικού κέντρου της Γκράβας για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Φωτογραφίες από την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Το dvd της παράστασης μπορείτε να το ζητήσετε από τα μέλη του συλλόγου μας.






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου