twitter
rss


Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα, ενώ η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για την ευρωπαϊκή νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ωστόσο, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οι ανήλικοι απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση (Ευρωβαρόμετρο 2007). 


Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά μας είναι οι «ψηφιακοί γηγενείς». Για αυτά το Διαδίκτυο δεν είναι μια νέα τεχνολογία που εμφανίστηκε για να αλλάξει την καθημερινότητά τους, ΕΙΝΑΙ η καθημερινότητά τους. Εμείς, λοιπόν, οι «ψηφιακοί μετανάστες» οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή μηχανικός πληροφορικής, χρειάζεται απλά εξοικείωση με τα διαδραστικά μέσα. Όπως πάντα, το κλειδί είναι η γνώση.  Eίναι βασικό να κατανοήσουμε ότι όλα τα προβλήματα που προβάλλονται σε σχέση με το Διαδίκτυο δεν εμφανίστηκαν τώρα, αλλά προϋπήρχαν του μέσου. Αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος που ένα πρόβλημα μπορεί να μας 
«χτυπήσει» την πόρτα, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, και μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε ο Σύλλογος Διδασκόντων με τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου μας θα επιχειρήσουμε να σας παράσχουμε ψύχραιμη ενημέρωση, να σας παραθέσουμε τα προβλήματα, να αναδείξουμε τις θετικές πλευρές του Διαδικτύου και να σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου